“… egy baráti összejövetel alkalmával desszertként bonbonokat készítettem, ennek pedig igen jó fogadtatása volt. Ezt követően pedig elkezdtem kicsit jobban utána nézni a technológiáknak. Majd kimentem Franciaországba egy három napos gyakorlati oktatásra, ahol mégtöbb információhoz jutottam. A csokoládéban elsődlegesen az anyagszerűsége fogott meg…” Pap Zoltánnal a Zangio kézműves csokoládéműhely tulajdonosával, csokoládémesterével beszélgettünk.
edelland.com: Első kérdésem általában a pályaválsztás. Ön milyen iskolákban képezte magát?
Pap Zoltán: Mivel gimnáziumban nem okozott gondot a matematika és fizika, kizárásos alapon, mivel a Közgazdasági egyetemen ezekből a tárgyakból volt felvételi, ide jelentkeztem és fel is vettek.
edelland.com: Ez nem tűnik kifejezetten tudatos választásnak. Nem bánta meg ?
Pap Zoltán: Csak mire lediplomáztam lettem igazán tisztában azzal, hogy mit is takar közgazdásznak lenni, de semmiképpen nem bántam meg. Lehet, hogy máshol talán jobb lettem volna, de nagyon hosszú ideig dolgoztam végzettségemnek megfelelően.
edelland.com: Ez mit jelent ? Milyen helyeken dolgozott ?
Pap Zoltán: Először egy szociológia kutató intézetben dolgoztam. Majd PostaKísérleti Intézetben dolgoztam, ezt követően a Matávnál lettem középvezető. A magyar távközlésbe magam vezettem be egy új területet, a piacvizsgálatot, piacelemzést, és ezt 12 évig csináltam is.
edelland.com: 12 év nagy idő… miért váltott ?
Pap Zoltán: Az anyagi bázisunk, egzisztenciánk ebből az időszakból származik. Nagyon jól kerestünk. Így két éves vajúdás volt … addig amíg megszületett a döntés, hogy valóban vége, otthagyom. Ennek egyik oka a 2000-es évek elején kipukkant “internet-lufi”. Ez sokkot jelentett a távközlési vállalatnak. A másik talán nyomósabb érv, formális elismerést soha nem kaptam a munkámért.
edelland.com: Ezt követően alakult a Zangio?
Pap Zoltán: Nem. Ezután egy tanácsadó céget csináltam, ami a mai napig létezik párhuzamosan a csokival.
edelland.com: Hogy jött egyáltalán a csokigyártás gondolata ?
Pap Zoltán: Elkezdett érdekelni a csoki anyagszerűsége.
edelland.com: Egyik nap felkelt és azon agyalt, hogy milyen is a csokoládé anyaga ?
Pap Zoltán: Nem … egy baráti összejövetel alkalmával desszertként bonbonokat készítettem , ennek pedig igen jó fogadtatása volt. Ezt követően pedig elkezdtem kicsit jobban utána nézni a csokoládénak, mint anyagnak. Majd kimentem Franciaországba egy három napos gyakorlati oktatásra, ahol mégtöbb információhoz jutottam.
edelland.com: 2010-ben alakult a Zangio. 2002-től 8 éven keresztül a tanácsadói cég működött és mellette hobbi szinten a csokizás?
Pap Zoltán: Igen, a cég azóta is létezik, a Zangio pedig 2010-re nőtte ki magát üzletággá, amikor már műhely kellett és bemutatóterem ill. egy kis bolt.
edelland.com: Mennyire megterhelő két vállalkozást is vezetni ?
Pap Zoltán: A tanácsadó céget először üzlettárssal csináltam, sőt mellete oktattam a Közgazdasági egyetemen és így lépett be a csokis vállalkozás. Ahol a feleségem sokat levesz a vállamról. Van olyan időszak, amikor 18 óra munkát végez naponta a műhelyben.
edelland.com: Ha jól láttam a honlapon, kislányuk is része a vállalkozásnak?
Pap Zoltán: Nincs gyerekmunka, de ő a cég arca 🙂 Így bemutatókon, prezentációkon mindig ott van.
edelland.com: Mint említette, volt olyan időszak az életében, amikor három helyen is meg kellett felelnie. Elkerülhtetelen a stressz. Hogyan vezeti le?
Pap Zoltán: Rendszeresen futok, időnként színházba járok, zenét hallgatok, olvasok.
A színház igazi nagy szerelem. El is végeztem a Színművészeti Főiskola Színház-elméleti Szakát is .
edelland.com: Nem túl gyakori, hogy valaki szeret színházba járni és mindjárt be is iratkozik a Színművészetire 🙂
Pap Zoltán: Egyszerűen érdekelt. Annyira viszont nem, hogy ezen a területen maradjak.
edelland.com: Hogyan értékeli az elmúlt pár évet a Zangio életében ?
Pap Zoltán: Nagyon sok feladatot kellett megoldanunk. Kezdve a műhelykialakításával vagy akár az üzletszerzéssel. Ugyanakkor a bonbonjaink is fejlődtek, sokat változtak kinézetben.
edelland.com: Honnan van a kitartás ? Hiszen nem létszükséglet az Ön számára ez a vállalkozás …
Pap Zoltán: Aki kóstolja a csokinkat, azoknak általában ízlik.
Tavaly az előző évhez viszonyítva jelentősen nőtt a bevételünk. Kezdenek minket megismerni, és ha szép lassan is, alakul a nevünk a szakmában.
edelland.com: Sikeres embernek tartja magát ?
Pap Zoltán: Félig igen, félig nem. Sikeres vagyok amiatt amit elértem és látom az üzleti hibáim egy részét is. Pl. nem vagyok eléggé agresszív értékesítő,nem szívesen kopogtatok be senkihez a csokival, hogy bemutassam.
edelland.com: Miért kell ezt Önnek csinálni? Nagyon sok erre szakosodott cég van, vagy akár értékesítő vénával rendelkező emberkék.
Pap Zoltán: Nincs olyan cég, aki ezt tudná csinálni. Nálunk is vannak kollegák, akinek egy három napos tanfolyamot el kell végezniük, hogy bekerülhessenek az üzletbe dolgozni. Van ugyan kihelyezve termékünk más üzletekbe, de ott valóban a vevők inkább csak vásárolnak, nem pedig eladnak nekik valamit.
edelland.com: Hová pozícionálja az Ön által készült bonbonokat?
Pap Zoltán: Magyarországon azt gondolom nincs közvetlen konkurenciánk. Sok csokis cég van, minőségben, választékban nagyban eltérő, de úgy gondolom hasonló bonbonokkal talán egy cég létezik a piacon, az utóbbi időben azonban ők is területet váltottak.
edelland.com: Említette, hogy a Dohány utca Zsinagóga háta mögött van egy kis üzletük.
Pap Zoltán: Igen, bár kis túlzással azt szoktam mondani, az üzlet akkor megy a legjobban, amikor zárva vagyunk 🙂 , mivel a bevételeink nagyobb részét vállalati megrendelések adják. A boltunk a vevők kiszolgálása mellett, mint bemutatóthely funkcionál.
edelland.com: Ön szerint mi kell a sikerhez ?
Pap Zoltán: Azt szokták mondani az élethez kitartás, sok munka, képesség és szerencse kell, azaz jó helyen-jó időben megjelenni.
edelland.com: Hogyan képzeli el magát pár év múlva ?
Pap Zoltán: Külföld felé szeretnénk nyitni, ebből a célból voltunk Angliában is, azaz, hogy kapcsolatokat építsünk. Sajnos Magyarországon nincs fizetőképes kereslet ill. igen kevés a termékeinkre. Továbbá mikrovállalkozásból kicsit nagyobbá válni, technikailag fejleszteni és nagyobb személyzettel dolgozni.
edelland.com: Hogyan látja magát 10 év múlva ?
Pap Zoltán: Hmm….reményeim szerint a Zangio egy kiváló minőséget előállító üzem, mely nagyon jó hírű, nemzetközileg elismert ….. és nem utolsó sorban eltart bennünket 🙂
edelland.com: Jeremiás Katalin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: