Gyereknap – retro édességek, amik ma is hódítanak!

Május utolsó vasárnapja a gyerekeké, de mi felnőttek is hangulatos, mi több jólesően nosztalgikus nappá varázsolhatjuk, ha gyerekkorunk “hagyományait” továbbadva, bevezetjük gyermekünket a retro-édességek birodalmába. A mai napnál nincs alkalmasabb némi múlt idéző, csibészes bűnözésre: egy kocka Kajla csoki, Duna kavics vagy egy zacskó robbanó cukor és máris huncut mosollyal repülünk vissza gyerekkorunkba.

Nektek mi volt a kedvenc?

Dianás cukorka



Alkohol tartalma miatt elvileg tiltottak tőle minket, hiszen a sósborszeszes cukorka inkább gyógyhatású készítményként volt használatos (fájdalomcsillapítónak, fertőtlenítőszernek egyaránt)… de a papa egy-egy darabot mindig belecsúsztatott zsebünkbe összekacsintva… azóta azt is megtanultuk: másnaposságra nincs jobb 😉

 Duna kavics

Színes, ropogós mázban formátlan kis földimogyó drazsék, ha kellő ideig szorongattuk kicsit összeragadt a cukor és ettől még jobban kihozta az ízét… örök kedvenc, aminek a nem olvadós M&M’s sosem léphet nyomába…

Habkarika

Mi már jóval a macaronok kora előtt tudtuk mi is az: könnyed és roppanós… sok családban karácsonyi díszként használták, de mi gyerekek titokban mindig el-elcsentünk egyet a fáról…

Kajla és Maci

Nem csokik, a kakaót talán még hírből sem ismerik, de ma is van valami varázsa a citrom és rum ill. földimogyorós ízű tejtábláknak…

Kojak nyalóka

Kit érdekel Terry Savalas, meg Kojak és a bűnügyek… a nugát bevonatos tömör vanília ízű nyalókát tulajdonképpen akárhogy hívhatják, éppolyan élvezetes lenne…

Limo

Eredetileg italpornak készült, de nincs a földön, aki kipróbálta volna, milyen is a citrusos por vízben feloldva… sokkal izgalmasabb a savanykás port tenyerünkbe hinteni és grimaszolva nyalogatni…

Robbanó cukorka

Csukott szájjal egész zacskónyit egyszerre… és közben kuncogni, csillogó szemmel: legjobb barátunkkal farkasszemet nézve küzdünk, ki bírja tovább…



Téli fagyi

Tömény, émelyítő… de volt benne valami ellenállhatatlan, talán a megpuhult kicsit sem roppanós tölcsér, vagy az átlátszó celofán… ?

Összeállította: Koós Petra

edelland.com

Tovább a blogra »