A Belváros Piacot vagy korábbi nevén Hold utcai Vásárcsarnokot, már közel egy éve adták át, felújítását követően, de csak mostanra kezd el mozgolódni benne valami… ez a valami ugyanakkor, egy egészen izgalmas és különleges, azt is mondhatnánk Magyarországon újhullámosnak számító gasztro kezdeményezés: a klasszikus piac ugyanis egyre inkább gourmet köntöst ölt magára.
Fővám tér, Rákóczi tér, Klauzál tér, Hold utca… Budapest négy igazi hagyományos értelemben vett század elején épült piacai. Bár az útikönyvekben eddig leginkább csak a Fővám téri Vásárcsarnokot emlegették, nagy a valószínűsége, hogy az egy éve felújított Belvárosi Piac is hamarosan hírnévre tesz szert.
Miután a környéken javarészt már csak irodák működnek, onnan pedig nem szokás friss kenyérért és tojásért kiugrani a reggelihez, a klasszikus piac koncepciót néhány hónapja kénytelen-kelletlen fogalmazták újra, de eddig úgy tűnik sikerrel.
A spanyol, francia vidékeken már régóta működő, de a magyaroknak első blikkre kissé idegen gasztropiac kapott teret, ahová enni járnak az emberek, mindenki összeválogatja, amit szeretne, és aztán közösen megeszik…
Vajon milyen 10 vadidegen közé leülni egy ebédre?
Bevallom, volt bennem némi félsz, de miután a “hangulatról” olyan nevek gondoskodnak, mint A séf utcája, Vörös Homár, Kolbice és megannyi vérbeli magyaros konyha is gondoskodik, hamar átadja magát az ember az ízeknek…
Tényleg jó étvággyal fogy az ebéd és ugyan meg kell állapítanom igaz, a mondás, miszerint magyar ember evés közben nem beszél (pláne nem idegenekkel), de nagyon jópofa élmény, ahogy elégedetten összemosolygunk két falat között.
Persze a kevésbé bátrakat vagy épp a kisebb társaságokat külön asztalok is várják, illetve elvitelre is kiszolgálnak…
Koós Petra – edelland.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: