Azt mondják nincsen Húsvét kalács nélkül… mégsem árt néha újragondolni a hagyományokat és egy kis meglepetéssel készülni a vendégeknek. A most következő recept leginkább az aranygaluskára hasonlít, azt is mondhatjuk annak húsvéti verziója. A vendégek mellett a háziasszonyok kedvence is lesz, hiszen a klasszikus fonott kaláccsal ellentétben ezt a tésztát szaggatni kell és nem igényel különösebb kézügyességet, így gyorsabb, de legalább olyan látványos és nem utolsó sorban nagyon finom!
Hozzávalók:
- 1 csomag porélesztő
- 2 evőkanál víz
- 8-10 db csokitojás /tömör vagy töltött, semmiképp nem üreges/
- 1 dl tej
- dekorációhoz: cukorba mártott mandula, marcipántojások
Elkészítés
-
Melegítsük elő a sütőt, 200-220 fokra és vajazzunk ki egy mélyebb sütő-tortaformát.
-
Keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Készítsünk egy mélyedést a közepébe a tejszínt és a vizet ide öntsük és kavargassuk amíg masszát nem kapunk. Ezután helyezzük a tésztát egy liszttel meghintett deszkára és gyúrjuk finoman, amíg egyenletes textúrát nem kapunk.
-
Osszuk 5 felé a tésztát – egyet tegyünk félre ez lesz a kalács közepe – a másik négyet szaggassuk félbe. Helyezzünk egy-egy csokitojást az így kapott tésztadarabokba és kis fánkokat formázva gyúrjuk bele. A nagy fánkot helyezzük a sütőforma közepére, a többit pedig szorosan ekörül osszuk el. Mielőtt behelyezzük a sütőbe két teáskanálnyi tejjel kenjük át a tetejét. 10 percig süssük, majd vegyük lejjebb a sütőt 180-200 fokra. További 15 percig, vagy amíg el nem kezd barnulni kissé a tészta teteje, süssük készre. Miután elkészült hagyjuk kissé kihűlni.
-
Keverjük össze a porcukrot a megmaradt tejjel és csorgassuk rá a sütemény tetejére, végül tetszés szerint dekoráljuk.
edelland.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: