“Egy szakmai gyakorlatnak köszönhetően Amerikában is volt szerencsém rövidebb időt eltölteni. Így Amerika, Bécs és angliai élményeim voltak a meghatározóak. Figyeltem az embereket, szokásokat és a szokatlan nálunk ismeretlen, de máshol jól működő dolgokat próbálom itthoni lehetőségekre formálni.” Tóth Gáborral, a Mokka Drink Bar és a Cut & Coffee vezetőjével beszélgetünk Debrecenben.
edelland.com: Mesélj kicsit a gyerekkorodról, mennyire volt egyértelmű, hogy vendéglátós leszel ?
Tóth Gábor: Belenőttem a vendéglátásba. Anyukám ugyan énekes, apukámmal néptáncosok is voltak, mellette apukám vendéglátós is.
Így a zene a dob és ütőshangszerek 11 éven keresztül részei voltak az életemnek. Valamint 13 évesen már sört is csapoltam, így belekóstolhattam szinte mindenbe amit a szüleim képviseltek.
edelland.com: Érettségi után hogy alakult az életed?
Tóth Gábor: A BGF vendéglátó és szálloda szakán végeztem, de előtte Bécsbe kerültem egy kávézóba, ahol munka mellett tanultam a közgazdasági egyetemen. Három félévet ugyan elvégeztem, de akkor fontosabb volt, hogy minél többet tudjak keresni, így az iskola háttérbe szorult.
edelland.com: Mi volt a motivációd? Szimplán csak a pénzkeresés?
Tóth Gábor: Volt egy álom dobfelszerelés, amit meg akartam venni. Össze is jött az ára, de az akkori barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy Angliába megyünk. Ott dolgoztam pizzafutárként, szórólapoztam. Majd egy rendezvényszervező céghez kerültem, ahol már nagyon jól kerestem.
edelland.com: Mégis hazajöttél. Miért?
Tóth Gábor: Hiányzott a család.
edelland.com: A szüleid mit szóltak a vándorlásaidhoz?
Tóth Gábor: Nem nézték jó szemmel. Még a bécsi tanulmányaimat finanszírozták, de Angliában már a saját utamat jártam.
edelland.com: Tehát hazajöttél és elkezdted a főiskolát.
Tóth Gábor: Igen és már akkor ill. talán mondhatom, hogy mindig azon agyaltam, hogy mit kellene csinálni.
edelland.com: Honnan jönnek jöttek az ötletek impulzusok a vállalkozásodhoz?
Tóth Gábor: Egy szakmai gyakorlatnak köszönhetően Amerikában is volt szerencsém rövidebb időt eltölteni. Így Amerika, Bécs és angliai élményeim voltak a meghatározóak. Figyeltem az embereket, szokásokat és a szokatlan nálunk ismeretlen, de máshol nagyon jól működő dolgokat próbálom itthoni lehetőségekre formálni.
edelland.com: Másban is utazol nem csak a kávé ?
Tóth Gábor: Igen, a bátyámnak itt van szemben az utcában egy kis üzlete, ahol speciális Street Food jelleggel hamburgert húst és zsemlét fejlesztünk-tesztelünk jelenleg.
edelland.com: Térjünk vissza a kávézóra. Miért voltál biztos benne, hogy sikerül működni fog? Sok kávézó van és első gondolat, hogy talán kicsit eldugott helyen is van itt a Hal Közben.
Tóth Gábor: Meg sem fordult a fejemben, hogy nem sikerül. Én csak azt tudtam, hogy adni akarok. Adni akarok és jót , minőséget. meggyőződésből, szenvedélyből csináltam. Mára a Black Sheep Coffee országosan ismert.
edelland.com: Honnan tudtad, hogy ez jó lesz, van rá igény? Sokan gondolják úgy, hogy kávé-kávé… az a lényeg, hogy hasson.
Tóth Gábor: Láttam, hogy a bor és pálinka vagy akár a sör piacon forradalom van. Egyre inkább foglalkoznak a minőséggel azzal, hogy besorolják minősítsék a termékeket.
edelland.com: Miért gondolkodtál kávézóban ?
Tóth Gábor: Életem egyik meghatározó illata gyerekkoromból a Julius Meinl üzletben lévő kávédaráló illata…van is egy otthon 🙂 Alapvetően nem lenne kötelező pörkölni a kávét, de én akartam.
Így én szerzem be a kávét is , amit aztán önállóan pörkölünk. Black Sheep márkanévvel, minőségi certifikált kávékból.
edelland.com: Feltűnt, hogy kutyák is lehetnek a kávézóban. Ez még Magyarországon főleg itt Debrecenben nem igazán divat.
Tóth Gábor: Igen, amikor Bécsben dolgoztam a kávézó vezetője nagy kutyabarát volt. Azt mondta, amennyiben kutyás vendéggel találkozom, azonnal adjak egy mortadellát és vizet a kutyának. Ez nagyon bennem maradt és nem volt nehéz követnem.
Egy kutyásokat invitáló megállítótáblát pedig, egy pesti barátom üzlete előtt láttam. Azonnal megkérdeztem, hogy nem bánná-e ha lekoppintanám …..nem bánta 🙂
edelland.com: Kívülállóként szinte úgy tűnik minden sikerrel járt amibe belenyúltál. Soha nem ért csalódás…az üzleti életre gondolok?
Tóth Gábor: Nyilván én is követtem el hibát. Volt egy vállalkozás, amit üzlettárssal kezdtem el úgy, hogy apukám figyelmeztetett… nem lesz jó. Mégis csináltam. Nagy csalódás volt. A hozama pedig, hogy társsal nem lesz vállalkozásom még egy.
edelland.com: Sikeresnek érzed magad ? Egyáltalán véleményed szerint mi kell a sikerhez?
Tóth Gábor: Igen , nagyon sikeresnek érzem magam. Hogy mi kell a sikerhez…. először önmagunkat sikeresnek látni, egy egészséges önbizalom, kapcsolatok, ami nagyon fontos… de talán a legfontosabb a pozitív gondolkodás. Az, hogy mindig a megoldást keresni. Bármi történik a konzekvenciát levonni és továbblépni.
edelland.com: Azt látom, mindenki mosolyog amikor meglát és te is nagyon közvetlen vagy.
Tóth Gábor: Ez is egy hozam, amit egyrészt otthonról hozok, de azt gondolom magam is ilyen beállítottságú vagyok, nem esik nehezemre. Valamelyest azért tudatos vagyok. Pl. privát kapcsolatom soha nem volt vendégkörből. Fontos volt, hogy ne a háttér, hanem én legyek fontos.
edelland.com: Mik a hosszútávú céljaid ?
Tóth Gábor: Mindig kis célokat tűzök magam elé, majd újabbakat. Pl. Szeretném a kávézót tovább fejleszteni. Számítógépes programra tenni az egész pörkölés folyamatát. Hosszútávon külföldre is nyitni. Ezért is lett a kávénk neve “Black Sheep” és nem “Fekete bárány” .
edelland.com: 1 éve a Mokka Drink Bar mellett közvetlenül, megnyílt a Cut & Coffe… hogy jött az ötlet, hogy fodrászüzlet legyen egy kávézó felett?
Tóth Gábor: Azt is mondhatnám, hogy a galéria miatt adta a hely magát. Ugyanakkor már nagyon régen megvolt az ötlet, amit meg is osztottam egy fodrász barátommal. Így miután a helyiséget megnyitottuk, szinte automatikus volt, hogy fodrász szalon nyílik a kávézó emeletén.
edelland.com: Mi a véleményed a konkurenciáról?
Tóth Gábor: Jó ha van …és aztán az ember belenyugszik, hogy ő a legjobb 🙂 Félnem pedig nincs mitől. Zászlósa vagyok az újhullámos kávézóknak. Barista oktató is vagyok, workshopot is csináltam már és tervezzük is a rendszeres oktatást.
edelland.com: Hogy képzeled magad el 10 év múlva ?
Tóth Gábor: Kicsit lelassulva. Az utóbbi időben sokat pörögtem.
edelland.com: Hogyan töltődsz fel amikor fáradtnak érzed magad ?
Tóth Gábor: Horgászom. Ott csend van, magammal lehetek se telefon, csak én és a gondolataim. Vagy a barátaimmal beszélgetek.
edelland.com: Mit jelent Debrecenben vendéglátóegységet vezetni?
Tóth Gábor: Nehéz…bár azt gondolom, mindenhol nehéz ma Magyarországon, hiszen úgymond a fizetőképes kereslet az erős középréteg, szinte eltűnt.
edelland.com: Mégis a minőséget választottad.
Tóth Gábor: Igen, mert ez vagyok én 🙂
edelland.com: Jeremiás Katalin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: