Szalai Jánossal, a Baross Cukrászda paleo-cukrászával beszélgettünk. “a gyorsan egymás után megnyitó , hatalmas profitot remélő vállalkozások nagyon hamar eltűnnek, mivel egy nem megfelelően ellenőrzött üzletet fél éven belül tönkre lehet tenni. Amikor egy vállalkozás jól megy és van bevétel, akkor kell félretenni nem pedig invesztálni, költeni….”
Edelland.com: Mindig cukrásznak készült ?
Szalai János: Már gyerekkoromban is szerettem sütögetni, így teljesen tudatos volt a pályaválasztás.
Lelkiismeretes és hatékony munkájának köszönhetően már 22 évesen egy cukrászüzem vezetője volt.
Később szakácsként tanult tovább és miután kipróbálta magát ezen a pályán is, egy nagy kanyarral visszatért eredeti szakmájához a cukrászathoz.
1995-ben egy döntéshelyzetnek köszönhetően igen kedvező pozíciót utasított vissza, mivel lehetősége nyílt Budapesten a Baross utcában kibérelni azt a kis üzlethelyiséget, amit a mai napig vezet.
Büszkén meséli, hogy azon kevesek közzé tartozik, akik 20 éve már, hogy azonos helyen vezetik vállalkozásukat az utcában.
Ugyanakkor, kicsit szomorkásan jegyzi meg:
Szalai János: 17 éven keresztül, amíg a cukros süteményeket árultuk nagyon jó volt… amióta váltottunk, eltűntek a régi vásárlók.
Mi is ez a váltás? Mint meséli, 5 évvel ezelőtt daganatos elváltozást diagnosztizáltak a szervezetében. Mivel radikálisan elutasította a drasztikus orvosi beavatkozásokat kemoterápia stb , olvasmányainak, információinak köszönhetően rájött, hogy szervezetünk egészségünk legnagyobb ellenségei a cukor, fehér liszt, tej.
Miután kellőképpen rácsodálkozott, hogy ő pedig nap-mint nap ezekkel az alapanyagokkal dolgozik, eldöntötte, nem “mérgezi” tovább vevőit, hanem igyekszik tudását, meggyőződését vállalkozása kapcsán is eljuttatni az emberekhez.
Meg sem fordult a fejében, hogy ez nem lesz túl egyszerű. A régi vevők eltűntek. Egy-kettő vevő még mindig keresi a megszokott pogácsákat, süteményeket…. de ő kitartó.
Az üzleti érdek azt diktálná, hogy a cukros süteményeket is forgalmazza a reform cukrásztermékek mellett, de kitartva meggyőződése mellett továbbra is küzd nap, mint nap, hogy az egészséges sütemények, minél szélesebb körben ismertté váljanak.
Hasonló kitartással ragaszkodik már 20 éve dédelgetett cukrászdájához is.
Pedig mint mondja “Tudom, rossz helyen van. Nehezen lehet parkolni…csak elvitelre szolgálunk ki.”
Az új vásárlói kör Budáról és a kertvárosi övezetből érkezik, de ennek ellenére nem kérdés, hogy a már 20 éve dédelgetett üzlettől nem válnak meg.
Edelland.com: Ön szerint mi kell a sikerhez ?
Szalai: …hinni abban, amit csinál az ember.
Edelland.com: A párja mit szólt a nagy váltáshoz?
Szalai: Teljes egészében támogat. Sőt, ha néha napján elégedetlenkedem ő az, aki visszahúz és erőt ad a további harchoz.
Edelland.com: Azt mondják a gyors siker kudarchoz vezet.
Szalai: Igen, recept a sikerre véleményem szerint a fokozatosság. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a megtermelt profitot gyorsan visszaforgatják egy másik üzlet megnyitásával…
Én azt látom, hogy az ilyen gyorsan megnyitó és hatalmas profotot remélő vállalkozások nagyon hamar tönkremennek, mivel egy nem megfelelően ellenőrzött vállalkozást fél éven belül tönkre lehet tenni. Amikor egy vállakozás jól megy és van bevétel, akkor kell félretenni nem pedig invesztálni, költeni.
Edelland.com: Ezek szerint Önnek nem célja, hogy több cukrászda is üzemeljen az Ön termékeit forgalmazva?
Szalai: Nem, kifejezetten nem. Még akkor sem, ha elgondolkodtunk azon, egy kicsit közelebb megyünk vevőinkhez és Budán bérelünk egy másik üzletet.
Edelland.com: Miért nem?
Szalai: A család, a nyugalom mindennél fontosabb.
Egy újabb üzlet nyitásával kollégákat kellene felvenni, több ellenőrzést igényel és teljes egészében a család rovására megy. Célunk ennek az üzletnek és jelenlegi profilunknak minél szélesebb körben történő megismertetése.
Igyekszünk minél több rendezvényen megjelenni, ennek köszönhetően örömmel tapasztaljuk, hogy az emberek nyitottak termékeinkre.
A célunk pedig mindössze annyi, hogy vállalkozásunkból családunk hasonlóan biztos alapokon tudjon továbbra is élni, mint korábban és minél szélesebb körben megismerjék termékeinket.
Edelland.com: Apropó…hogyan fejlesztette ki az új ízeket.
Szalai: … a családon… főleg a gyerekeken próbáltuk ki. Ők nagyon őszintén lereagálták, hogy mi a jó és mi az, amin változtatni kell 🙂
Edelland.com: Mi a lényege ezeknek a reform süteményeknek?
Szalai: A Paleo táplálkozás alapjainak megfelelően maglisztekkel dolgozunk / tökmag, szezám, mandula, mák , mogyoró /. Nem használunk répacukrot: az édes íz eléréséhez, eritrittel* dolgozunk. (*Az eritrit – E-968 – egy természetes cukoralkohol, amelyet gyümölcsökből – például szőlőből, dinnyéből, körtéből – vonnak ki. )
Összegezve beszélgetésünket, részünkről mély tiszteletet ébresztettek egy olyan vállalkozó szavai, akit nem sodor magával korunkra jellemző anyagiasság és hűen az elveihez, elsődleges célja munkája során egy egészségesebb élet felé orientálni az embereket, függetlenül attól, hogy tanult szakmájának köszönhetően jóval magasabb profitot tudhatna magáénak… szavaival élve:
első a család, biztonság… majd az egzisztencia.
Edelland.com: Jeremiás Katalin
Baross Cukrászda
1085 Budapest,
Baross utca 48.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: